21 de juliol, 20h, Baixos de na Batlessa 

La “revolució” de les bandes de música a Mallorca: el cas d’Artà

Quan l’any 2017 el Sr. Mariano Moragues Ribas de Pina va buidar un casal propietat de la seva família a Artà, va trobar una quantitat important de documents que Joan Sureda, besavi seu, amb un gust innegable per l’ordre i l’administració, havia elaborat de molts d’aspectes de la vida d’aquesta vila durant la segona meitat del s.XIX. Entre d’altres documents s’hi trobava un cartipàs amb aproxima-dament 1 kg de fulles que mostraven en detall el funcionament d’una associació musical, La Filarmónica, activa a Artà entre els anys 1860 i 1870: Membres de l’associació, músics, honoraris, despe-sa fins al més mínim detall, instruments, calendari d’actuacions i festivitats locals, etc.


Totes aquestes dades ens mostren una realitat oblidada al llarg dels anys i que el musicòleg Josep Joaquim Esteve ens il·lumina, tant en la seva importància local, com en el seu entroncament amb la realitat de la resta de l’illa de Mallorca.


L’acte finalitzarà amb la interpretació, per part de l’associació Banda de Música d’Artà, d’una parti-tura trobada entre els papers del cartipàs i que molt probablement va sonar a mans dels avantpassats dels actuals músics, fa aproximadament 160 anys.

Aquesta activitat complementa el concert de Simfovents Palma, del dia següent.

En col·laboració amb la Regidoria de Patrimoni de l’Ajuntament d’Artà.

Josep Joaquim Esteve, ponent

Mantenir aquestes activitats és un gran esforç per a l’associació, per això hem de menester persones que hi contribueixin tota volta que es beneficien de les activitats.

Descobreix tots els avantatges de ser part de la nostra associació.
Pots ser soci per només 15€/any!