SMA Edició 2019

Benvolguts amics,

aquí teniu la programació de la VIII Setmana de música antiga de la Colònia de Sant Pere, 2019!

Programa

Presentació de la SMA2019

Dijous 18 de juliol, 21h. Centre Cultural

La Setmana comença amb la presentació oficial dia 18 de juliol. És el moment de conèixer, de la mà dels organitzadors, la programació de la Setmana, el per què de cada activitat, i com ha estat possible programar-la

Conferència: Cantar a veus, una introducció

Dijous 18 de juliol, a continuació de la presentació de la SMA2019 (21h). Acte gratuït.

Jaume Ayats, investigador, etnomusicòleg i director del Museu de la Música de Barcelona. Premi Nacional de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya. Una introducció a la pràctica polifònica vocal tradicional de la mà d’un dels seus principals especialistes.

Introducció a l’oratori La Gloria de los Santos (Pere Rabassa, 1715)

Divendres 19 de juliol, a les 21h. Centre Cultural. Acte gratuït

Els musicòlegs i editors d’Ars Hispana, Raul Angulo i Antoni Pons, presenten la tasca patrimonial i editorial feta amb el primer oratori interpretat a les Balears el 1717, a la Congregació de l’Oratori de Sant Felip Neri, que podrà sentir-se tres-cents anys després de la seva estrena gràcies a la Setmana de Música Antiga.

Cinema documental a la fresca: Veus i sons de la Mediterrània (Jaume Ayats i Joaquim Rabaseda, 2010)

Divendres 19 de juliol, a les 22h. Plaça de l’església. Acte gratuït

Primera projecció del cicle de cinema documental musical a la fresca. Aquest documental forma part de la col·lecció Ciutats Sonores de Linguamón — Casa de les Llengües. La col·lecció ha recollit durant dos anys imatges i sons de mercats, esdeveniments esportius, oficis de la Mediterrània, misses i cants religiosos, entre d’altres. El documental permet copsar la diversitat de les veus de la Mediterrània mentre visitem Tunis, El Caire, Marsella, Godella i Formentera.

Jornada professional i d’estudis: Transmissió i edició musical a les Illes Balears.

Dissabte 20 de juliol, de les 11h a les 18h. Club Nàutic. Acte gratuït

Tercera edició de la jornada dedicada a diversos aspectes de la música antiga i al seu circuit professional. Enguany centrem els debats en dos eixos: la transmissió oral i l’àmbit editorial. Obre les ponències: Dr. Peter Hanser-Strecker, director de l’editorial Schott Music. Més informació i inscripcions: amicsdelamusica.colonia@gmail.com

Tornaveus. Concert de polifonies tradicionals

Dissabte 20 de juliol, a les 21h. Centre Cultural. 15€/10€

El conjunt català Tornaveus es dedica a explorar la tradició de “cantar a veus” —cant polifònic de transmissió oral a cappela— que ha perviscut a diferents indrets de parla catalana.

Jaume Ayats, Ester Garcia, Heura Gayà, Iris Gayete, Joana Gomila, veus.

Concert coproduït amb la Fundació Mallorca Literària

Pere Rabassa: oratori La Gloria de los Santos (1715)

Olalla Alemán i Irene Mas, sopranos; Jorge Enrique García, contratenor; José Pizarro, tenor; Pablo Acosta, baix.
Ensemble de la Setmana de música antiga: Marc Alomar, violoncel; Pere Caselles, baixó; Ferran Pisà, tiorba.
Luis Antonio González, clavicèmbal, orgue i direcció.

Diumenge 21 de juliol, a les 20h. Església. 15€/10€

El compositor Pere Rabassa (1683-1767), mestre de capella de les catedrals de Vic, València i Sevilla i deixeble de Francesc Valls, és l’autor d’aquest oratori rescatat dels arxius de l’església de Sant Felip Neri de Palma. Tenim constància que aquest fou el primer oratori interpretat a les Balears. Amb voluntat de recuperar el millor patrimoni musical hispà, aquesta producció és un projecte de la Xarxa de Música Antiga de les Illes Balears en coproducció amb el Festival de Música Antiga de Palma.

Vents d’estiu

Música de W. A. Mozart, J. C. Bach i C. Ph. E. Bach

Ensemble de vents de la Setmana de música antiga: Eric Hoeprich, clarinet i direcció; Rafel Caldentey, clarinet; Taylor Townsend i Carlos González, trompes; Pere Caselles i Josep Tatay, fagots.

Dilluns 22 de juliol, a les 21h. Pati de Ses Minyones. 15€/10€

El clarinetista Eric Hoeprich, referent internacional del clarinet històric, encapçala un conjunt de músics que proposen un recorregut per músiques entre l’estil galant dels fills de J. S. Bach i el classicisme de W. A. Mozart en les corts europees immediatament anteriors a l’esclat de la Revolució Francesa.

.

Hopkinson Smith: In modo antico novo

Música de J. Dowland, A. Holborne, J. Johnson i M. Ponce.

Dimarts 23 de juliol, a les 21h. Centre Cultural. 15€/10€

Hopkinson Smith és reconegut internacionalment com el descobridor del llaüt renaixentista i dels instruments antics de corda polsada. Tota una llegenda de la música antiga, proposa un programa que abraça quatre segles de música per a llaüt.

Cinema documental a la fresca: Bach en Madrid (José del Río, 2014)

Dijous 24 de juliol, a les 22h. Plaça de l’església. Acte gratuït

Al llarg de vuit anys, La Capilla Real de Madrid, Hippocampus i una vintena de grups de música antiga van interpretar a Madrid la integral de cantates i música sacra de J. S. Bach. Un documental que registra aquest projecte insòlit fruit d’una feina incansable. Documental guardonat amb el Royal Reel Award Canada International Film Festival i en la selecció oficial del New York City Indie Film Festival 2014.

A la cort de Frederic II, el Gran, de Prússia

Música de J. Quantz, C. P. E. Bach, J. F. Agricola
Aïda Borràs, flauta i Miquel Bennàssar, orgue.

Dijous, 25 de juliol, a les 21h. Església. Concert gratuït

Frederic el Gran, rei de Prússia, fou un regent cèlebre per introduir reformes il·lustrades que comportaren una expansió inaudita. Fascinat per la cultura francesa i protector d’intel·lectuals, artistes i compositors, fou un excel·lent intèrpret de flauta, arribant a escriure obres per aquest instrument. Aquest concert vol ser una recreació d’una vetllada musical a la cort prussiana.

Seicento

Lina Tur, violí barroc i Luis Antonio González, clavicèmbal

Divendres, 26 de juliol, a les 22h. Ermita de Betlem. 15€/10€

Lina Tur és una de les violinistes més interessants de la seva generació. La seva versatilitat li permet tocar un repertori que abraça del barroc a la música contemporània. El clavecinista Luis Antonio González és especialista en la interpretació de repertori hispànic i és director i fundador del conjunt Los Músicos de Su Alteza. Sota el títol Seicento, els dos músics ens ofereixen un recorregut per les músiques del segle XVII en el marc incomparable de l’Ermita de Betlem.

Per accedir a l’Ermita de Betlem posarem a disposició del públic un servei d’autobús amb dos horaris i ubicacions:
Opció 1: Sortida de sa Colònia (Bassa d’en Fassol) a les 20h. Tornada a sa Colònia a les 00h.
Opció 2: Sortida d’Artà (Sa Clota) a les 21.15h. Tornada a Artà a les 23.15h.

A l’Ermita hi haurà una paradeta amb aigua i refresc abans i després del concert.
L’organització NO recomana la tornada a peu ni l’accés en cotxe particular.

Ja que les entrades a aquest concert són molt limitades (60 seients), és indispensable reservar entrada i plaça d’autobús.
La reserva de plaça de bus suposa un recàrrec de 5€ damunt el preu de les entrades.
Recomanam que les reserveu amb prou antelació.

Concert d’orgue en homenatge a Salvador Martí, Biscai

Joan Seguí Mercadal, orgue

Dissabte, 27 de juliol, a les 12h. Església. Concert gratuït

L’11 de juny ens va deixar en Salvador Martí, Biscai, després de patir una llarga malaltia. En Salvador va ser el primer impulsor de la construcció de l’orgue de la Colònia de Sant Pere, organista de la Parròquia i President de la nostra associació durant gairebé 30 anys.
Dissabte 27 de juliol volem retre-li homenatge:
A les 11.30h s’oficiarà una missa per la seva ànima; seguidament es gravarà el seu nom a l’orgue i, per acabar, sentirem sonar l’instrument que va donar alegria i orgull a la seva vida i a la Colònia de Sant Pere durant tants d’anys.
Hem encomanat la responsabilitat d’aquest recital al menorquí Joan Seguí Mercadal, guanyador del Premi El Primer Palau l’any 2018.

Victoria i Bach. Motets

Cor Francesc Valls- Pere Lluís Biosca, director.

Dissabte, 27 de juliol, a les 21h. Església. 15€/10€

Tomàs Luis de Victoria i Johann Sebastian Bach, representen dos mons i dues èpoques diferents: renaixement i barroc, contrareforma i protestantisme, però alhora, tenen en comú un factor essencial: la fusió perfecta entre l’expressió musical i el significat del text. Unir aquests dos llenguatges en un sol concert ens permet copsar dues maneres d’entendre l’art, de la mà d’un dels cors de cambra professionals amb més projecció del país. Des de 2003 és el cor de les misses conventuals de la Catedral de Barcelona, interpretant polifonia religiosa de tots els temps, recuperant obres inèdites dels arxius capitulars i promovent la creació de nou repertori coral. Ha enregistrat diversos discs, destacant “El cant de la Sibil·la a la Catedral de Barcelona”, Premi Enderrock 2015 de la crítica.

Curs SMA

Cantar a veus, taller de polifonies tradicionals catalanes

L’etnomusicòleg català Jaume Ayats ens introdueix dins el món de les polifonies tradicionals catalanes. Els alumnes del curs experimentaran amb les densitats, els timbres i la densitat dels acords que es desprenen del cant a veus. Activitat especialment indicada per mestres de música d’escoles de música, primària o secundària.

Aquí teniu el full d’inscripció amb tota la informació del curs. Per inscriure-us enviau-nos les dades que vos demanam més el justificant de pagament bancari a l’adreça electrònica:
formacio@amicsdelamusicacolonia.org.

Patrocinadors SMA 2019

La Setmana de Música Antiga de la Colònia de Sant Pere és una realitat gràcies als següents col·laboradors:

Mantenir aquestes activitats és un gran esforç per a l’associació, per això hem de menester persones que hi contribueixin tota volta que es beneficien de les activitats.

Descobreix tots els avantatges de ser part de la nostra associació.
Pots ser soci per només 10€/any!